Pehmoiset pullat
Uunituoreen pullan tuoksu vie ajatukset onnellisiin hetkiin: lapsuudenkotiin, mummolaan ja kahvitteluun kaverin kanssa. Erityisen hyvältä pulla maistuu itse leivottuna.
Korvapuustit ja kierrepullat
Rakastetuimpien pullien joukkoon kuuluvat tietenkin korvapuustit, joiden kierteet kätkevät sisäänsä reilusti voita, sokeria ja kanelia. Sama juju on erilaisissa kierrepullissa, kuten sitruuna-juustokakkupullissa, appelsiini-rahkakierrepullissa ja kahvikehrissä. Mehevä bostonkakku puolestaan syntyy, kun kierrepullat kootaan kakkuvuokaan. Kierteisiin pullaherkkuihin kuuluvat myös kristallipullat, joissa maistuu vaniljavoitäyte ja pinnalle ripoteltu kidesokeri.
Voisilmäpullat, rahkapullat ja muut täytepullat
Pullaan saa runsaasti täytettä näin: paina sormin tai juomalasin avulla kohonneen pikkupullan keskelle kolo ja lusikoi siihen voi-sokeriseosta, rahkaa tai marjoja. Voisilmäpullat ovat ikisuosikki, ja moni rakastaa myös rahkapullien mehevyyttä. Helpot vanilja-pistaasipullat leivotaan valmiista pullataikinasta, joten onnistuminen on taattu aloittelijaltakin. Voit leipoa samalla reseptillä joko pitkon tai korvapuusteja.
Pullapitko ja pullakranssi syntyvät letitellen
Kolmesta, neljästä tai jopa viidestä taikinatangosta letitetty pitko on näyttävä herkku. Letitys vaatii hieman harjoittelua, joten helpointa on aloittaa kolmen tangon pitkosta. Vieläkin helpompi, mutta yhtä lailla näyttävä leivonnainen on pullakranssi, joka kieputellaan yhteen kahdesta taikinatangosta. Kierretekniikalla syntyy myös kaunis mustikkanyhtöpulla, josta jokainen syöjä nyhtää oman palansa.
Pullataikinasta piirakkaa ja nuotioherkkuja
Pullapiiraassa täyte on isossa roolissa: pehmoisen kardemummalla maustetun pullapohjan päälle lusikoidaan makeaa vadelmarahkaa. Pullataikina on mainio vaihtoehto myös marjapiirakan pohjaksi, mutta se taipuu moneen muuhunkin. Kieputa pullataikina vaikka tikun ympärille ja paista nuotiolla tikkupullaksi. Uppopaistettuna ja sokerissa pyöriteltynä pullataikinasta syntyvät vapun suosikkiherkut, munkit. Jo parhaat päivänsä nähnyt pullapitko taipuu rikkaiksi tai köyhiksi ritareiksi erilaisin täyttein. Ulkomailla french toastin nimellä tunnetut köyhät ritarit ovat ylellinen aamupala vailla vertaa.
Voiko pullat pakastaa?
Kyllä! Leivo pullia kerralla enemmän ja laita osa pakastimeen yllätysvieraita tai tulevia herkkuhetkiä odottamaan. Pakastettavaksi sopivat niin korvapuustit, rahkapullat kuin voisilmäpullatkin. Paiston jälkeen täytettävät pullat kannattaa pakastaa ilman täytettä. Pullat, kuten muutkin pakastettavat ruoat ja leivonnaiset, kannattaa pakastaa mahdollisimman tuoreina.
Kuohkeaa ja pehmoista gluteenitonta pullaa
Näillä resepteillä tuoreesta pullasta pääsevät nauttimaan myös keliaakikot ja gluteenia välttävät. Gluteenittoman pullan resepti sopii niin pikkupullien, laskiaispullien kuin rahkapullien leipomiseen.
Maitojauheeseen tehty pullataikina sopii mökille
Kun kylmäsäilytystilaa on rajallisesti, on pullataikina kätevä tehdä maitojauheesta. Taikinasta valmistat niin pikkupullat, voisilmäpullat kuin korvapuustitkin.