Tuorehiiva ja kuivahiiva: näin käytät hiivaa leivonnassa
Hiiva on leivonnan perusraaka-aineita, joka saa pullat ja leivät nousemaan. Mutta miten hiiva toimii? Voiko tuorehiivan aina korvata kuivahiivalla? Entä mitä tehdä, jos taikina ei nousekaan? Tässä vastaukset yleisimpiin hiivakysymyksiin.
Sämpylöitä voi leipoa myös yön yli -tekniikalla, jolloin taikinaan tulee vähemmän hiivaa ja se kohoaa ensin yön yli jääkaapissa ja aamulla vielä tunnin huoneenlämmössä. Taikinaa ei tarvitse vaivata tai pyöritellä ja lopputuloksena on rapeakuoriset, sisältä pehmeät sämpylät.
Hiivaa tarvitaan myös maukkaan pizzapohjan ja herkullisten leipien valmistamiseen. Kokeile näitä reseptejä ja nauti itse leivotun leivän ihanasta tuoksusta.
Se elää! Näin hiiva toimii
Tiesitkö, että leivinhiiva on elävä hyötymikrobi? Käytännössä hiivapala on kasa yhteenpuristettuja hiivasoluja, jotka alkavat toimimaan ja lisääntymään oikeissa olosuhteissa.
Kun lämpötila on sopiva ja hiivalla on käytössään ravintoa (eli jauhoja tai sokeria tai molempia), hiivasolut alkavat käyttäytymään leipurin toivomalla tavalla. Solut käyttävät ravinnokseen sokereita, kasvavat ja lisääntyvät. Käymistuotteena syntyy hiilidioksidia, joka jää loukkuun taikinaan ja saa sen kohoamaan.
Paistovaiheessa hiiva on tehnyt tehtävänsä. Uunin kuuma lämpötila lopettaa hiivan toiminnan, mutta sen muodostama ilmavuus säilyy.